Home > Over overgewicht

Overgewicht en afvallen

In Nederland hebben ongeveer 4 op de 10 mannen en 3 á 4 op de 10 vrouwen last van overgewicht. Dat betekent dat alleen in Nederland al zo’n 3,5 miljoen volwassenen overgewicht hebben. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid regelmatig campagnes ontwikkelt (o.a. via het Voedingscentrum) om overgewicht tegen te gaan. Overgewichtinfo.nl is een website die helemaal gericht is op overgewicht en obesitas (zwaarlijvigheid); wat zijn de risico’s van overgewicht, hoe kom je er vanaf en hoe houd je je gewicht op peil.

Het gevaar van overgewicht

Obesitas/overgewicht kan tot een groot aantal gezondheidsklachten leiden. Mensen met overgewicht leven gemiddeld korter dan mensen zonder overgewicht. In bevolkingsstudies is het verband tussen het BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht, zie ook ”ben ik te zwaar?”) en levensverwachting aangetoond. Het blijkt dat de laagste sterftekans bestaat voor mannen bij een BMI van 23,5 tot 24,9 en voor vrouwen bij een BMI van 22,0 tot 23,4. Overigens is ondergewicht ook niet gezond: mensen met anorexia nervosa (te weinig eten) een grotere kans om vroeg te overlijden dan mensen met een gezond gewicht.

Veel voorkomende ziekten bij mensen met overgewicht:

  • Diabetes mellitus type 2 (‘overgewichts’-suikerziekte)
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogde kans op een hartinfarct of angina pectoris
  • Verhoogde kans op een herseninfarct (beroerte of TIA)
  • Etalagebenen (claudicatio intermittens; ‘Etalagebenen’ is een pijn in de benen die ontstaat na een stuk lopen. De beenslagaders zijn als gevolg van zuurstoftekort vernauwd en dat uit zich in pijn)

Leef langer en gezonder door blijvend gewicht te verliezen. Gewichtsverlies betekent een verbetering van de gezondheid. Stel een realistisch doel. Een afname vanaf 5% is al voldoende om het risico op eerder genoemde ziekten aanzienlijk te verlagen.

Een geringe afname levert al voordeel op

Door gewicht te verliezen leef je langer, gezonder en gelukkiger. Beperkt gewichtsverlies (5%) levert al een verbetering van de gezondheid op en een daling van het risico op de hierboven genoemde ziekten.

LUMC doet onderzoek naar overgewicht

Deze week ontvangt het LUMC de 2000ste deelnemer in een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht of obesitas. Onderzoekers die betrokken zijn bij deze zogenaamde NEO-studie willen een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht complicaties krijgt, en de ander niet. Om de oorzaken van ziekten bij overgewicht verder te helpen ontrafelen, is uw hulp hard nodig. U kunt deelnemen als u tussen de 45 en 65 jaar oud en een body mass index (BMI) van 27 of hoger hebt.